Szlavicsek Judit első könyve egy nagyon ígéretes krimisorozat bevezető része. A keletkezése nem szokványos módon történt: a történet West coast címmel, fejezetenként lett először megjelentetve az írónő blogján, és később formálódott regénnyé. Ebből adódóan a Légy/ott szerkezete tartalmaz némi egyenetlenséget, de a történet egészét tekintve egy igazán jó krimi.

A Légy/ott egy februári szombat estén kezdődik, a Balatonnál. Egy részeg fiatal lány egyedül indul haza a diszkóból, majd beszáll egy ismeretlen autóba. A holtteste hetekkel később kerül elő a tóból. Kezdetben úgy tűnik, hogy egy magánéleti indíttatású, „családi” bűntényről van szó. De miután újabb, hasonló gyilkosság történik, a szálak jóval messzebbre vezetik az ügyben nyomozó Kardos Júlia századost.

A Légy/ott nem csak a keletkezését tekintve, hanem a történet több elemében is némiképp rendhagyó. Például a gyilkos kiléte rögtön az elején egyértelműen kiderül. De ez ne tántorítson el senkit az olvasástól, Szlavicsek Judit könyve ennek ellenére is bőven tartogat izgalmakat. A regény első felében egy, a helyi elithez tartozó család életét, kapcsolatait ismerhetjük meg. Majd fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyomozás, amelynek során kiderül, hogy az első gyilkosság szálai sokkal messzebbre érnek, mint első ránézésre tűnt. Továbbá kapunk egy másik, az eseményekkel összefonódó bűnügyi szálat is, amelyben kirajzolódik egy lányokat futtató bűnszervezet, és feltűnnek nagyobb halak is annál, mint amelyik végül a rendőrség horgára akad.

A gyilkos megmutatásához hasonlóan szokatlan elem volt, hogy a nyomozó, Kardos Júlia szinte csak mellékszerepet kapott a regényben. Viszonylag későn lép be a történetbe, és azt követően is inkább kísérője, mintsem mozgatója az eseményeknek. Emiatt a Kardos múltját bemutató fejezetek is kilógtak kicsit a regényből. Érthető, hogy szükség volt rájuk a karakter megismeréséhez, mert Kardos százados lesz a Balatoni krimik sorozat visszatérő nyomozója. De a Légy/ott története nem a nyomozó személyiségére van felépítve, így a vele kapcsolatos fejezetek a sztori fősodrához nem igazán tettek hozzá.

Volt még pár ehhez hasonló egyenetlenség a történetben, például néhány, a többitől teljesen elütő módon E/1-ben íródott fejezett, vagy egy-két indokolatlanul alaposan bemutatott mellékszereplő, akik aztán soha többé nem bukkantak fel a könyvben. De ezek a felsorolt aránytalanságok mind magyarázatot nyernek, ha tudjuk, hogy a Légy/ott hogyan keletkezett. Ha az eredeti megjelenéshez hasonlóan hetente csak egy fejezetet olvasnánk a könyvből, nem is tűnnének fel, de egyben olvasva a regényt azért zavaróak. Igaz, valószínűleg ez elkerülhetetlen volt, és az érdekes történetnek köszönhetően szerencsére egyik hiba sem túlzottan kirívó.

Mert a sztori egésze nagyon is rendben van. A karakterek hihetőek, és életszerűen kommunikálnak. A balatoni helyszínek jól felismerhetően vannak megírva, így közel hozzák az eseményeket az olvasóhoz. És a történet a könyv végére szép ívet kap, ami annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a Légy/ott egyetlen novellából indult, később vált folytatásos történetté, és a részek úgy kerültek a közönség elé, hogy a következő epizódok még nem voltak készen. Az események így menet közben is formálódtak, de a végeredményen ez szerencsére nem érződik.

A Légy/ott a rendhagyó keletkezésből fakadó hibáktól nem mentes, de ezekkel együtt is nagyon jó krimi. Felvezet egy szerethető nyomozót és egy sokat ígérő balatoni krimisorozatot (az első folytatás, a Hullámsír meg is jelent a közelmúltban). Aki szeretne napjainkban, és ismerős magyar helyszíneken játszódó bűnügyi történeteket olvasni, annak Szlavicsek Judit könyveit bátran ajánlom. Az első regénye alapján olyan szerzőt ismerhettünk meg a személyében, akitől sokat remélhetünk a jövőben is.