Zajácz D. Zoltán első regénye már a borítón is jelzi, hogy retró krimiről van szó, így senki ne várjon tőle teátrális sorozatgyilkosságokat, vagy sötét skandináv hangulatot. A Véres Balaton 1979-ben játszódik, és a könyv stílusa is a történelmi idősíknak megfelelő, a ’70-es évek krimiirodalmára emlékeztet.

A történet szerint a zánkai úttörőtáborból eltűnik egy táborozó kislány, akit a Francia Kommunista Párt küldött Magyarországra nyaralni. Két nappal később az egyik fiatal magyar kísérőtanár gyilkosság áldozata lesz, és a körülmények valószínűsítik, hogy a két eset összefügg. Az ügyet Adorján Máté hadnagyra bízzák, akinek a politikai tényező miatt diszkréten kell nyomoznia, miközben a rendőrség kapacitásait nagyrészt lefoglalja a (valóságban is megtörtént) budapesti rendőrgyilkosság elkövetője utáni hajsza. Máté segítséget is kap a szomszédos üdülőben nyaraló orvostanhallgató, Lendvay Laura személyében, aki pszichiáternek készül, és különösen érdekli az akkoriban még gyerekcipőben járó bűnügyi profilozás tudománya.

Klasszikus krimihez illő módon a nyomozás során kapunk megfelelő számú gyanúsítható mellékszereplőt, akik közül a könyv végén természetesen megkapjuk a gyilkost is. Kevésbé klasszikus, de izgalmas színfolt volt a történetben a bűnügyi profilozós rész. Bár ez sajnos csak ritkán került elő, jó lett volna többet is olvasni róla. Viszont érdekes volt a mellékszálként újra meg újra felbukkanó nyomozás a hírhedt Soós Lajos-féle rendőrgyilkosság ügyében, sőt, egy jelenetben személyesen (az akkor még nem leleplezett) Soós Lajossal is találkozhatunk.

A könyvben a nyomozás mellett kirajzolódik egy szerelmi szál is, ami elég nagy hangsúlyt kapott a történetben. Talán túl nagyot is, mert a két főszereplő – főleg Máté – karaktere sajnos nem megfelelően kidolgozott hozzá. Adorján hadnagy személyiségéből annyi derül ki, hogy az évek óta nem látott, diákkori szerelme után vágyakozik, miközben gyakorlatilag az összes női fő- és mellékszereplő szerelmes belé. Erre viszont szinte csak annyit kapunk magyarázatként, hogy a hadnagy elvtárs nagyon jóképű.

Laura karaktere kicsit összetettebb, de ő is sokkal szimpatikusabb volt a történet elején, amikor még csak a saját szakállára nyomozott. Minden lében kanál anyja mellett jól érvényesült Laura intelligenciája és cinikus humora, de később, Máté mellett sajnos sokszor visszasüllyedt a hősimádó tinilány szintjére.

Ettől függetlenül egy szerethető nyomozópárosról van szó. Kíváncsian várom a január végén érkező folytatást, jó lenne a Haragos Balatonban egy kicsit árnyaltabb Mátét, és önállóbb Laurát viszontlátni.

A Véres Balaton nem kiemelkedően jó krimi, de csalódást sem fog okozni senkinek. Balatoni strandoláshoz kifejezetten ajánlott olvasmány, bár a hangsúlyos szerelmi szál miatt talán inkább a női olvasóknak lesz kedvére való.