Kortárs Krimi Blog

Kritikák és ajánlások kortárs magyar bűnügyi regényekről

Bemutatkozás

Gyerekkorom óta hatalmas krimirajongó vagyok, 11-12 évesen már Agatha Christie műveit bújtam a pad alatt, sőt, pár éven át az ő könyvein kívül nem is olvastam mást. Később nagyon megszerettem a történelmi krimiket (pl. Steven Saylor és C.J. Sansom műveit), aztán a skandináv divathullám természetesen engem is elért.

Magyar szerzőktől sokáig egyáltalán nem találkoztam krimikkel Kristóf Attila néhány ’70-es években íródott regényén kívül, ami a családi könyvespolcon lapult. 2019-ben egy véletlennek köszönhetően botlottam Cserháti Éva A Sellő titka című művébe, ami rádöbbentett, hogy a kortárs magyar krimi, mint műfaj, egyáltalán létezik. Ezután elkezdtem tudatosan keresni az ilyen könyveket, és kiderült, hogy nemcsak sok és sokféle friss magyar krimi van, hanem szép számmal akadnak köztük egészen kiválóak is.

Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a magyar krimiket nagyítóval kell keresni a könyvesboltokban, és – valószínűleg részben emiatt – sok krimikedvelő egyáltalán nem is tud a létezésükről. Ennek hatására született meg bennem a blog gondolata. A célom, hogy több ember megismerje – és remélhetőleg hozzám hasonlóan megszeresse – a kortárs magyar bűnügyi irodalmat.