Kortárs Krimi Blog

Kritikák és ajánlások kortárs magyar bűnügyi regényekről

Bemutatkozás

Mizsér Fruzsina vagyok, gyerekkorom óta hatalmas krimirajongó. 11-12 évesen már Agatha Christie műveit bújtam a pad alatt, sőt, pár éven át az ő könyvein kívül nem is olvastam mást. Később nagyon megszerettem a történelmi krimiket (pl. Steven Saylor és C.J. Sansom műveit), majd a skandináv divathullám természetesen engem is elért.

Magyar szerzőktől sokáig egyáltalán nem találkoztam krimikkel Kristóf Attila néhány ’70-es években íródott regényén kívül, ami a családi könyvespolcon lapult. 2019-ben egy véletlennek köszönhetően botlottam Cserháti Éva A Sellő titka című művébe, ami rádöbbentett, hogy a kortárs magyar krimi, mint műfaj, egyáltalán létezik. Ezután elkezdtem tudatosan keresni a hasonló könyveket, és kiderült, hogy nemcsak sok és sokféle friss magyar krimi van, hanem szép számmal akadnak köztük egészen kiválóak is.

Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a magyar krimiket szinte nagyítóval kell keresni a könyvesboltokban, és – valószínűleg részben emiatt – sok krimikedvelő egyáltalán nem is tud a létezésükről. Ennek hatására született meg bennem a blog gondolata. Kritikáimban igyekszem alaposan és objektíven, de a hozzám hasonló, laikus olvasók szemszögéből elemezni a könyveket. A célom, hogy a blog által minél több olvasó megismerje – és remélhetőleg megkedvelje – a kortárs magyar bűnügyi irodalmat.